5 tips voor een ‘relaxte’ verbouwing

foto blog 2 5 tips verbouwing

Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk.
Een verbouwing kost altijd tijd en energie, zeker als het gaat om het restaureren of verbouwen van een authentiek pand. Als je je plan vooraf hebt opgesteld, verloopt de verbouwing zelf vlotter. Het werkt een stuk prettiger als je weet wat er kan qua vergunning en qua huis en wanneer je een helder ontwerp hebt en details hebt uitgewerkt enzovoort.
Met een goede voorbereiding voorkom je geen onverwachte tegenvallers, maar het helpt wel om daar op in te kunnen spelen tijdens de verbouwing. Voorzie je veel praktisch ongemak door de verbouwing, overweeg dan serieus of je tijdelijk ander onderdak moet regelen of alternatieven als een tijdelijke sanitaire voorziening. Dit kan een hoop extra ongemak, zodat je gedurende de verbouwing niet hoeft te kamperen.

Tip 2: inventariseer je wensen, eisen en eventuele eisen van buitenaf
Ga na wat je wilt realiseren en waarom, en wat de mogelijkheden zijn in het huis. Laat je zo nodig adviseren om de potentie van de ruimten en het huis zo effectief mogelijk te benutten. Verder is het van belang om na te gaan of er eisen vanuit een welstandscommissie of andere eisen gesteld kunnen worden door de gemeente omdat het bijvoorbeeld een monument betreft. Daarbij is er in de praktijk nog een verschil tussen een gemeentelijk monument of een beschermd stadsgezicht of dat het om een geregistreerd rijksmonument gaat in de beoordeling en procedure van een omgevingsvergunning. Maar ook bij een vergunningsvrije verbouwing ben je vaak nog wel meldingsplichtig aan de gemeente. Kortom laat je goed informeren door je gemeente.

Tip 3: bepaal uw budget
Het klinkt misschien overdreven, maar het kan geen kwaad om je budget vast te stellen maar ook de financiering daarvan rond te hebben voor je verdere plannen en zeker afspraken maakt voor de uitvoering. Bedenk met jouw budget ook of je alles in een keer wilt laten doen of in fasen wilt uitsmeren en of je een gedeelte zelf gaat uitvoeren of niet. Houd daarbij altijd rekening met extra onvoorziene kosten waar je tijdens de verbouw mee te maken kunt krijgen. Dat geldt zeker voor een oud huis of monument. Ook hier geldt: hoe beter de staat van het pand vooraf in beeld is, hoe duidelijker het is wat er bouwtechnisch nog moet gebeuren bij een verbouwing. Restaureren is daarbij kostbaarder dan standaard nieuwbouw. Restauratie vraagt veelal om maatwerkoplossingen die in uitvoering arbeidsintensiever zijn naast het gebruik van duurzame materialen. Het eindresultaat is wel een pand met een ziel en veel karakter.

Tip 4: ontwerp en uitwerking in detail
Maak op basis van je budget en eisenprogramma een compleet ontwerp of laat dit maken. Probeer daarin alle details vooraf te bepalen en denk daarbij aan lichtknopjes, locatie van stopcontacten (veelal te weinig of op de verkeerde plaats;), sanitair enzovoort. Het is zonde als bij de keuze van het sanitair blijkt dat de afvoer op de verkeerde plaats zit voor de gewenste douchegoot en er met een standaardoplossing rekening is gehouden bij de nieuw gestorte vloer. Ook als je een deel van de afwerking zelf doet, is het verstandig om zo uitgebreid mogelijk het ontwerp te (laten) maken. Dit voorkomt onnodige herstelacties tijdens de verbouwing en helpt je tevens bij het vergelijken van offertes van aannemers en/of andere uitvoerders.

Tip 5: vergelijk dezelfde informatie tussen verschillende offertes
Vraag altijd offertes aan bij verschillende aannemers of uitvoerders. Zorg er daarbij voor dat alle aannemers dezelfde informatie of programma van eisen krijgen, zodat je de offertes kunt vergelijken. Zet alle posten op een rij en naast elkaar in een overzicht om een goede vergelijking te kunnen maken. Elke aannemer heeft zijn eigen opbouw van zijn offerte. Neem de meest uitgebreide als basis en vergelijk alle offertes per afzonderlijke post. Daaruit blijken vaak de onderlinge verschillen. De ene aannemer heeft de zaken nauwkeuriger uitgewerkt en lijkt vaak iets duurder. Terwijl de in eerste instantie op basis van het totaalbedrag de goedkoopste aannemer soms ook de meeste stelposten heeft. En stelposten zijn aannames die in het werk meestal tegenvallen en hoger uitpakken, waardoor de aanneemsom uiteindelijk veel hoger wordt.
Zorg dus voor detail inzicht in de offerte en stel alle vragen die je hebt aan de aannemer waar je verder zaken mee wilt doen, voordat je overgaat tot het definitief ondertekenen van het contract. Hoe scherper vooraf de verwachtingen, hoe beter het is voor een succesvolle samenwerking en hoe minder kans op gedoe of onnodige stress in de samenwerking met de aannemer.

ide-design

Laat een antwoordtekst achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UA-35968130-1