Toveren met sloophout balken

foto gebint van sloophout

In oude huizen zijn houten balken veelal een belangrijk onderdeel van de bouwconstructie. Het dak steunt erop of de balken ondersteunen een houten verdiepingsvloer.

Het in het zicht laten van die houten constructie geeft erg veel sfeer aan een huis en het interieur. Bovendien laat het zien hoe de authentieke bouw constructie er uit ziet. Dat heeft veel charme en bepaalt het karakter van het huis.

Zijn de ongeverfde balken nog goed? Dan is het opknappen vaak een kwestie van een goede behandeling tegen houtworm en andere beestjes. En daarna kun je de balken afwerken met onzichtbare matte pu lak als bijv. skylt om het hout te beschermen tegen vuil en stof.

Zijn de balken geverfd en wil je graag het authentieke hout weer zichtbaar maken. Dan is het mogelijk om de balken te laten zandstralen waarmee de oude verflagen worden verwijderd. Let op dit is wel een klus voor een professional waar veel zand en stof bij vrij komt!

Vaak blijkt tijdens onderzoek voor de verbouwing of bij de aankoop dat er toch balken zijn die deels of helemaal vervangen moeten worden. Voor het mooiste resultaat kun je dan het beste gebruik laten maken van oud of zogeheten sloophout. Zeker eiken balken en gebinten worden veelal bij het slopen van andere huizen wel bewaard voor hergebruik. Grenen is vaak wat lastiger maar ook daar is met een beetje zoeken tweedehands nog aan te komen.

Het vraagt wel wat creativiteit van de professional om de balken te verwerken en aan te helen. Ik noem dat toveren met sloophouten balken. Het eindresultaat is verbluffend; alsof de balk er al 100 jaar zo uitziet!

ide-design

Laat een antwoordtekst achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UA-35968130-1