Modern wonen in een monumentaal huis

foto modern & authentiek blog 3

Hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je het authentieke karakter van je huis versterkt, zonder er een museum van te maken? Hoe combineer je een monument met het comfort anno 2015 en een moderne inrichting? Hieronder een paar tips die je zelf eenvoudig kunt toepassen.

  • Versterk het zicht op originele bouwelementen als een dakconstructie of houten spant, een originele schouw of oude binnenmuur. Werk die elementen niet weg achter een plafond of voorzetwanden, maar laat ze er juist uitspringen. Laat bijvoorbeeld een oude binnenmuur niet opnieuw stuken maar laat de ‘ruwe’ metselstenen muur na behandeling in het zicht. Je kunt ook een deel van de muur ongestuuct laten, waardoor je nog een stuk van de metselstenen ziet in een verder strak gestucte muur. Dan is de muur in zijn geheel minder aanwezig, maar trekt het kale stuk met metselstenen wel even de aandacht!
  • Breng enkele authentieke elementen terug voor een goede basissfeer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan oude nostalgische gietijzeren radiatoren op pootjes, deurlijsten voor de afwerking van deurkozijnen, kroonlijsten op het plafond enzovoort. Maar denk ook aan deurklinken en deuren zelf. Zorg wel dat de elementen passen bij de periode waaruit het monument dateert en het type.
  • Verf -indien toegestaan bij monumentaal interieur- het houten lijstwerk, paneeldeuren en houten raamkozijnen in een en dezelfde witte kleur. Witte deurkozijnen en sierlijsten komen goed uit de verf. Tegelijkertijd is wit neutraal en combineert het goed met een moderne inrichting.
  • Gebruik voor de afwerking van vloeren natuurlijke materialen voor een moderne maar passende look. Denk aan grote effen tegels met een natuurlijke uitstraling of houten vloerdelen. In een industrieel monument past trouwens ook prima een betonnen vloer of een gietvloer!
  • Gebruik voor de afwerking van de muren glad stucwerk en werk deze af met hier en daar een hip behang of een mooie kalk- of muurverf. Bij sommige schuine wanden of houten huizen past het gebruik van houten kraaldelen om een (schuine) wand af te werken prima.
  • Kies vooral bij de inrichting van het huis voor moderne meubels en stoffen met een strakke of speelse touch als contrast van de historie van het karaktervolle pand.
  • Wil je ook een modern comfort, kies dan voor moderne verwarmings- en koelingstechnieken die kunnen worden weggewerkt tijdens de verbouwing. Bijvoorbeeld muur- of vloerverwarming in plaats van moderne radiatoren en cv-leidingen over de muur.
  • Tot slot de verlichting: kies voor een strakke basisverlichting van spots aan het plafond en/of muur. Combineer dit met een of meer authentieke lichtpunten op de centraaldoos midden in de ruimte of boven een eettafel in de vorm van een kroonluchter of flinke lampenkap als lichtgevend object.

Het eindresultaat wordt dan een mooie spanning van meer authentieke elementen met een knipoog naar deze tijd door het gebruik van moderne meubels en stoffering. Heb jij nog vragen of tips over het realiseren van een goede balans tussen moderne inrichting in een authentiek of monumentaal huis? Laat het me weten!

ide-design

Laat een antwoordtekst achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UA-35968130-1